Afscheid nemen van spullen is voor veel mensen erg lastig. Maar ook bij bedrijven is dit fenomeen een netelige kwestie, zo blijkt. Oude computers, laptops en andere apparatuur waarop data wordt bewaard blijken meer dan eens weggemoffeld in een kast in een stoffig hoekje van het kantoor. Na soms jaren te liggen verstoffen komt op een goede dag toch vaak het besef dat deze spullen weggegooid mogen worden. Dit onder het mom “die zullen we toch nooit meer gaan gebruiken”.
Het is echter wel van groot belang om even goed stil te staan bij het weggooien van dergelijke apparatuur. Kun je een laptop, computer of andere datadrager eigenlijk wel zomaar zonder enig nadenken van de hand doen? Staat er bijvoorbeeld geen gelicenseerde software meer op? En nog vele malen belangrijker; is alle privacy gevoelige informatie wal van de harde schijf verwijderd?
3x checken voor je een computer weggooit
Wanneer je een laptop, computer of andersoortige datadrager weg doet, besef jezelf dan goed dat de harde schijf of SSD eveneens open en bloot op straat zal komen te liggen. Eventuele aanwezige data welke hier nog steeds op aanwezig is, zou dan in feite voor derden toegankelijk kunnen worden. Dit kan natuurlijk absoluut niet je bedoeling zijn! Heb je een computer derhalve gebruikt voor bedrijfsdoeleinden, of ben je met persoonlijke informatie op het apparaat bezig geweest? Zorg er dan steevast voor dat je de harde schijf op een deskundige manier laat formatteren (ook wel wipen genoemd), of haal de harde schijf uit het apparaat en bewaar deze op een veilige plek. In feite gaat deze veiligheidsmaatregel op voor bijna elk digitaal apparaat. Ook tablets en smartphones voor persoonlijk gebruik bevatten vaak privacygevoelige data van de gebruiker. Houdt hier dus rekening mee!
Een harde schijf vertrouwelijk vernietigen
Helaas denken nog veel mensen dat een harde schijf eenvoudig te vernietigen valt door deze met een hamer te bewerken of heel hard tegen de grond aan te gooien. Niets is echter minder waar! Hoe onlogisch dit ook zal klinken, en in tegenstelling tot wat hierover op diverse pagina’s op internet beweerd word, leidt dit niet per definitie tot het wissen of onbruikbaar maken van alle aanwezige data. Een beetje whizzkid zou van een dergelijk bewerkte harde schijf nog steeds informatie kunnen halen. Om er echt 100% zeker van te zijn dat je gegevens verwijderd zijn van de datadrager is het beste advies dan ook om deze op een gecertificeerde manier te laten wipen. Onder wipen verstaan we dan ook het volledig schoon en onbruikbaar maken van de harde schijf.
1x formatteren is niet voldoende
Enkel en alleen de harddisk even vlug formatteren met behulp van een nieuwe Windows installatie is helaas echt niet voldoende om alle data te wissen. Er is immers meer dan voldoende gratis herstelsoftware op de markt, waarmee verwijderde bestanden heel eenvoudig terug te halen zijn. Juist bij een geformatteerde harde schijf is dit een fluitje van een cent. Een geformatteerde schijf houd namelijk niet in dat de data van de schijf gewist wordt. Enkel de referenties naar de bestanden worden gewist, waarna de bestanden overschrijfbaar worden. In feite maak je dus plaats voor nieuwe bestanden. Gebeurt dit overschrijvingsproces echter niet (hetgeen het geval is bij het weggooien van een harddisk), dan blijven de bestanden dus nog steeds aanwezig op de schijf en zijn ze voor eenieder met kwade bedoelingen heel gemakkelijk terug te halen.
Mach-IT helpt ondernemers kosteloos
Wanneer je een harde schijf door ons laat wipen, formatteren we de harddisk niet alleen, maar zorgen er tevens voor dat alle data ook daadwerkelijk vernietigd wordt. Als extra veiligheidsmaatregel breken we de harde schijf dan ook nog in stukken met een speciaal daarvoor bedoelde pers. De restjes die hierna nog overblijven worden in een speciale container opgeslagen om vervolgens volledig vernietigd te worden door een vertrouwelijke partner. Driedubbel safe dus!