De cloud… het is een populaire term. Maar wat is cloud en hoe werk je er (zakelijk) mee?Als ondernemer weet je waarschijnlijk wel dat je verplicht bent je administratie (debiteuren/crediteuren, inkoop/verkoop, grootboek en voorraad informatie) minimaal zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Wat niet iedereen weet is dat brand of diefstal niet gelden als excuus om onder die bewaarplicht uit te komen. Het is dus van groot belang dat je ergens een reservekopie hebt van je boekhouding.
Uiteraard kun je voor deze reservekopie een usb-stick of externe harde schijf gebruiken. Dit vereist echter wel veel discipline. Vergeet je regelmatig een reservekopie te maken en gaat er onverhoopt iets mis? Dan ben je al je (recente) bestanden en gegevens kwijt. Daarom kiezen veel mensen voor cloudopslag. Maar wat is de ‘cloud’ nou precies? De letterlijke betekenis van dit Engelse woord is ‘wolk’. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat je bestanden en gegevens opgeslagen worden op een onzichtbare, niet tastbare plek. Alles wordt namelijk op een voor jou onbekende server (ergens in de wereld) opgeslagen. Cloud computing wil dus zeggen dat je je gegevens, software en bestanden online opslaat, waardoor je er altijd en overal – waar je internetverbinding hebt – toegang toe hebt.
De voordelen van de cloud
Altijd en overal toegang (waar internet is)
Een offerte opstellen, je planning bijwerken of een factuur verwerken in je boekhoudpakket. Met de cloud zijn jij en je collega’s flexibel. Je kunt werken waar en wanneer je wilt. Op kantoor met je desktop, thuis met je laptop en onderweg met je tablet. Ook samenwerken wordt makkelijker: jij en je collega’s kunnen gelijktijdig samenwerken aan hetzelfde document of project.
Meer opslag dan op je eigen apparaat
Dankzij cloudopslag wordt je opslagruimte niet meer beperkt door je apparaat. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de opslagruimte van je computer of het uitbreiden daarvan. Dat betekent ook dat je niet per se hoeft te investeren in een snelle, dure computer. De cloud-servers bieden namelijk naast opslag ook veel van de rekenkracht.
De cloud is op- en af te schalen
De behoefte van je bedrijf kan variëren. De cloud laat je eenvoudig opschalen en afschalen wanneer je behoeften veranderen. Dit betekent dat je niet hoeft te investeren in lokale hardware die je misschien na een aantal maanden al niet meer nodig hebt.
In lijn met de AVG-wetgeving
Omdat er geen bestanden en documenten opgeslagen worden op een lokale computer, voldoe je eenvoudig aan de AVG-wetgeving. Je offertes, facturen, klantendatabase en overige bestanden staan op één centrale locatie, zonder deze (onbedoeld) te verspreiden over meerdere apparaten.
Cloudopslag is geen online back-up
Veel mensen denken dat cloudopslag hetzelfde is als een online back-up. Dit is echter niet het geval. Cloudopslag is bedoeld om je bestanden altijd en overal beschikbaar te maken. Dagelijks wordt er een volledige back-up gemaakt van je gegevens, bestanden en software in de cloud voor het geval zich een ernstige storing voordoet. Maak je echter zélf een foutje; verwijder of overschrijf je bijvoorbeeld een belangrijk bestand? Dan zijn de mogelijkheden om dit te herstellen beperkt.
Krijg je te maken met gijzelsoftware? Dan kunnen ook de bestanden in je cloudopslag worden versleuteld! Een online back-up van je cloud bestanden is daarom net zo belangrijk als de back-up van je overige data. Met de Online Back-up module van Mach-IT is ook de data in de (Microsoft) cloud beschermd tegen cybercriminelen en foutjes. Iedere dag maakt slimme software een externe kopie van de cloud. Gaat er iets mis? Dan kun je eenvoudig losse e-mailberichten, agenda’s en bestanden herstellen.
Publieke of private cloud omgeving?
Wanneer je gaat werken in de cloud heb je de keuze tussen de publieke en de private cloud. Bekende publieke clouds zijn Amazon Web Services, Microsoft Azure, Dropbox en Google Cloud Platform. Hierbij worden clouddiensten aangeboden voor open gebruik door iedereen. Ze zijn voor iedereen beschikbaar en kunnen gratis of tegen betaling worden gebruikt. De infrastructuur wordt beheerd en onderhouden door de provider.
Een private cloud is een omgeving die exclusief voor één organisatie is gemaakt en die niet op gedeelde hardware draait. Deze omgeving kan draaien in je eigen serverruimte/datacentrum of in een datacentrum van een leverancier. Een private cloud biedt dezelfde voordelen als een publieke cloud, maar geeft je daarnaast meer controle en aanpassingsopties. Doordat gevoelige data via een privé-verbinding wordt verwerkt is de private cloud een stuk veiliger dan de publieke cloud.
Is er sprake van een storing, datalek of veiligheidsissue binnen een private cloud, dan weet je bij een private cloud bovendien waar de server staat en heb je zicht op de termijn waarbinnen de problemen zijn opgelost. Bij een publieke cloud ben je slechts één van de duizenden klanten en heb je vaak geen enkel zicht op de aard van het probleem en hoe lang het duurt om tot een oplossing te komen.
Microsoft 365
Microsoft is één van de bekendste publieke cloud aanbieders. Microsoft biedt verschillende Microsoft 365 (voorheen Office 365) abonnementen, variërend van een instap-abonnement met alleen e-mail en OneDrive, tot een premium abonnement waarbij al je apparaten deel uitmaken van een groot netwerk in de cloud. Weet je niet zo goed welk pakket bij je past? Onze experts helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.
Cloud Desktop van Mach-IT
Werk je liever in een private cloud, dan kun je ervoor kiezen om deze te laten hosten door een externe partij. Een eigen server inrichten en onderhouden kost immers veel tijd en geld. De Cloud Desktop module van Mach-IT is een flexibele clouddienst die met je bedrijf meegroeit of krimpt. Het aantal gebruikersaccounts is eenvoudig op te schalen of te verminderen. Je maakt gebruik van een up-to-date en krachtige server in ons datacenter in Steenbergen. Wij beheren je externe bureaublad, verzorgen de hardware, maken dagelijks een back-up en controleren 24/7 je beveiliging. Omdat je gebruik maakt van de opslagruimte en rekenkracht van onze virtuele server heb je geen krachtpatser onder je bureau nodig: een eenvoudige computer of laptop met basisspecificaties volstaat. En het externe bureaublad werkt met al je apparaten, van je computer en laptop (vanaf Windows 10) tot je smartphone en tablet (vanaf Android 10 en iOS 11).
Snelle prijsindicatie of advies op maat
Microsoft 365, Cloud Desktop en Online Back-up zijn uitbreidingsmodules van ons alles-in-één abonnement. Sluit je een alles-in-één abonnement bij ons af, dan nemen wij het volledige beheer van je computers, laptops, internetverbinding en clouddiensten van je over. En kun jij voortaan met ál je ICT vragen bij ons terecht. Je betaalt een vast bedrag per maand (vanaf €27,50 per gebruiker) en je abonnement is eenvoudig maandelijks op- en af te schalen.
Gebruik onze calculator stel zelf je gewenste pakket samen en ontvang binnen 10 minuten een prijsindicatie in je mailbox. Wil je liever even sparren met een expert? Neem dan contact met ons op voor een gratis advies op maat.