Het beschermen van je digitale gegevens is tegenwoordig steeds belangrijker, aangezien steeds meer zaken online worden afgehandeld. Denk aan je bankgegevens, het kopen van kleding en het boeken van een vakantie. Er zijn dan ook diverse methoden ontwikkeld om deze gegevens optimaal te beveiligen, waaronder multi-factor-authenticatie (MFA), ook wel Two-Factor-Authenticatie (2FA) genoemd. Wat houdt deze toegangsmethode precies in en waarom is het voor jou belangrijk om te gebruiken?
Wat is MFA/2FA?
Multi-Factor-Authenticatie, ook wel meervoudige verificatie genoemd, is de overkoepelende term voor het doorlopen van extra stappen om online ergens toegang te krijgen. Vaak wordt dit Two-Factor-Authenticatie genoemd. Waar je vroeger alleen je gebruikersnaam en wachtwoord hoefde te geven, moet je hierbij ook een tweede sleutel aanleveren om in te loggen. Dit principe bestaat al langer, aangezien je bankpas scannen en vervolgens een pincode invoeren ook al een vorm van meervoudige verificatie is. Andere voorbeelden van een tweede beveiligingssleutel zijn het ontvangen van een sms-code, aanmeldverzoek in een gekoppelde app of gegenereerde code.
Vijf authenticatiefactoren
Authenticatiemiddelen zijn in vijf categorieën in te delen:
1. Iets dat je weet: dit is de bekendste factor, namelijk het geven van een gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord. Ook beveiligingsvragen vallen onder deze categorie.
2. Iets dat je bent: hieronder vallen alle biometrische gegevens die naar jou kunnen refereren, zoals gezichtsherkenning, irisscans en vingerafdrukken. Bij mobiele telefoons is dit een populair type authenticatie, aangezien veel telefoons vingerafdrukken of gezichtsherkenning gebruiken bij het inloggen.
3. Iets dat je hebt: deze categorie omvat hardware tokens en sleutelkaarten en eenmalige wachtwoorden die bijvoorbeeld via een e-mail of sms worden verstuurd. Ook fungeren apparaten van gebruikers soms als factor, nadat deze als vertrouwd apparaat zijn geïdentificeerd.
4. Locatie: dit verwijst naar een geografische of netwerkbeperking, waarbij alleen gebruikers binnen een bepaald netwerk of land toegang hebben tot een applicatie.
5. Tijd: hieronder vallen op tijd gebaseerde factoren die beveiliging bieden door gebruikers alleen binnen een bepaalde tijdsperiode te laten inloggen.
Waarom is 2FA belangrijk voor het beschermen van je gegevens?
Het gebruik van MFA neemt alsmaar toe en meer dan de helft van onze klanten gebruikt al 2FA om zijn of haar gegevens te beveiligen. Dit wordt vergemakkelijkt doordat je bij alle grote dienstverleners 2FA kunt inschakelen via een app, telefoontje of sms. Er zijn een aantal redenen waarom ook jij aan deze techniek moet geloven.
Beveiliging aanscherpen
Het grootste voordeel is het voorkomen van diefstal van je online gegevens. Een wachtwoord alleen is niet meer genoeg, aangezien veel gebruikers voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruiken, wat een gegevenslek kan veroorzaken.
Aanmeldingsprocedure vereenvoudigen
Daarnaast kunnen bedrijven door de extra beveiliging geavanceerdere aanmeldingsopties maken die het aanmelden een stuk makkelijker maken.
Conformiteit creëren
Het beheersen van bepaalde soorten data is voor bedrijven verplicht, zeker bij gevoelige en persoonlijke informatie. Hierdoor is MFA conform met de geldende regels.
Cybersecurity stimuleren
Door de toename van cloudapplicaties is het risico op gegevenslekken ook hoger. MFA is hierbij een van de best mogelijke veiligheidsmaatregelen om dit tegen te gaan.
Wil jij naar aanleiding van deze blog ook 2FA instellen, maar weet je niet precies hoe? Wij helpen iedereen om veiliger te werken en 2FA in te schakelen!