Maak jij iedere dag een kopie van de bestanden die je hebt gemaakt of bewerkt? Vast niet! En dit komt waarschijnlijk omdat het je veel tijd kost. Maar wat als je computer of laptop verloren gaan? Bijvoorbeeld door een horror scenario zoals diefstal, brand, waterschade of als je computer wordt getroffen door een virus. Dan moet je toch snel weer verder kunnen werken. Want als ondernemer ben je niet alleen verplicht om een reservekopie te maken van al je bestanden (en dus ook je administratie), maar het kost je ook nog eens ongelofelijk veel geld als je helemaal opnieuw moet beginnen aan een project of wanneer je niet meer bij je orderadministratie kunt komen.
Een back-up is niet alleen bij brand of diefstal nodig
Als ondernemer is het hebben van een actuele back-up van al je bestanden enorm belangrijk. Veel mensen denken echter dat dit met name van belang gaat zijn wanneer er zich extreme scenario’s voordoen. Fysieke diefstal, brand en waterschade aan je computer of laptop zijn hier de meest excessieve voorbeelden van. Maar denk nu eens aan een ander, altijd dreigend en nog veel realistischer risico. Jijzelf, een collega of stagiair verwijderd per ongeluk een bestand of map van de computer. Huppakee, met één muisklik is een dag, week of misschien zelfs wel maanden werk verloren gegaan! Je moet er toch niet aan denken?
Ook is het oplopen van een computervirus in de vorm van malware, rootkits of ransomware een veelvoorkomend probleem bij ondernemers. Van het ene op het andere moment kunnen ze niet meer bij hun bestanden en data. Met name voor ondernemers die 90% van hun werk digitaal uitvoeren is dit echt een financiële strop. Eentje die in het ergste geval zelfs zou kunnen betekenen dat je bedrijf failliet gaat. Je slaat jezelf toch voor je kop als dit je overkomt en je jezelf bedenkt dat dit heel gemakkelijk voorkomen had kunnen worden?
Meer dan 80% vergeet een back-up te maken
Een van de grootste fouten in de back-up strategie van een bedrijf is de frequentie van het maken, en daarmee dus ook het daadwerkelijk tot stand brengen van de back-up. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 80% van alle ondernemers simpelweg vergeet om een back-up te maken. In de drukte van alledag schiet dit er natuurlijk heel snel bij in, en het maken van een back-up zou in feite een vast ritueel moeten zijn, dat op een vast moment van de dag gebeurd. Op die manier zou je moeten kunnen uitsluiten dat je deze alledaagse maar oh zo belangrijke handeling vergeet. Helaas werkt het in de praktijk gewoonweg niet zo, dat blijkt dus wel.
Een online back-up is de meest veilige optie
Het zou voor veel bedrijven echter veel gemakkelijker zijn wanneer er een automatische back-up gemaakt wordt, op een vast moment van de dag. Met een online back-up in de cloud zit je dan ook gebakken. Niet wordt de cloud back-up procedure geautomatiseerd uitgevoerd, maar ook loop je stukken minder risico als er eens een keer iets flink mis gaat. Met een online back-up sluit je in feite een verzekering af voor al je data, en beperk je dergelijke risico’s als ondernemer tot een minimum.
Ook komt daar nog eens bij dat je te allen tijde bij al je actuele werkbestanden, documenten en data kunt. Waar je jezelf ook ter wereld bevindt. Reis je bijvoorbeeld als architect naar Azië af om een grote klant in de wacht te slepen, dan hoef je in feite niet eens meer met je laptop op pad te gaan. Eenmaal aangekomen bij je potentiële klant log je in de cloud back-up in, laadt je de desbetreffende bestanden in op een lokale computer en kun je jouw voorstellen simpelweg aan je klant tonen. Een kind kan de was doen, zonder verdere risico’s. Dat is toch wat elke ondernemer wil?