Ik (Michael) run nu al bijna 18 jaar een ICT bedrijf. Gelukkig ben ik niet alleen en run ik het bedrijf samen met mijn man Matti en een fantastische club medewerkers (bedankt allemaal voor jullie inzet!). Vandaag in de serie ‘in de praktijk’ een verhaal afkomstig van onze servicedesk: de telkens veranderende pincode.
ICT verandert continu. Wij als ICT’ers vinden dat natuurlijk prachtig. Want ontwikkelaars voegen de ene na de andere functionaliteit toe en er kan steeds meer. Maar soms mag het ook allemaal wel in een iets lager tempo. Zeker voor de eindgebruikers die het al een beetje vervelend vinden dat ze alle dagen achter de computer moeten zitten.
En dat vergeten wij nog wel eens. Want wij zijn opgegroeid met de computer, we vinden het leuk om ermee te werken en nog belangrijker: wij zijn er echt alle dagen mee bezig (sommige van ons zelfs nachten lang). Gelukkig hebben we Betteke en Maria die ons af en toe ook eens terugfluiten… maar dat terzijde.
De dame uit ons praktijkvoorbeeld werkt al ruim 15 jaar bij een van onze klanten en weet echt alles over de systemen, het bedrijf en wie welke software gebruikt. Ze is echt onze rots! Want je hoeft haar maar even te bellen en ze kan je alles tot in de details uitleggen. Ze helpt ons haar collega’s te helpen en zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes is voorbereid als wij langskomen.
Maar toen ineens liep ze vast… Een week eerder hadden wij bij iedereen Google Authenticator geïnstalleerd op de mobiele telefoon. Iedereen wist dat het eraan kwam: inloggen vanaf een andere locatie dan op kantoor kon vanaf maandag alleen nog met de code in de Google Authenticator. En daar ging het fout. Want wat voor ons vanzelfsprekend was, bleek dat toch niet te zijn.
Wij hadden in onze communicatie geschreven dat de code van de Authenticator app zou worden gevraagd. Het gevolg: de medewerkster had de code opgeschreven en op een papiertje mee naar huis genomen. Want de telefoon van de zaak, die was in het weekend niet nodig.
Vervolgens werden we op zaterdagmiddag gebeld: “de pincode van Google werkt niet”. Dus wij hebben direct even meegekeken en zijn samen op zoek gegaan naar de reden. Maar we kwamen er maar niet achter. “Ach”, zei de dame in kwestie, “we kijken maandag wel even joh”. Zo gezegd zo gedaan. Op maandag gingen we langs bij haar op kantoor en namen samen nog eens alles stap voor stap door. En toen werkte het wel!
“Hoe kan dat nou, die pincode was vrijdag echt nog zoals die op mijn papiertje staat!” En toen viel bij mijn collega het kwartje… De telefoon was niet mee naar huis genomen, dus de code, die was natuurlijk al lang verlopen toen mevrouw thuis was! Ze hebben er samen hartelijk om kunnen lachen en onze collega heeft iedereen nog even getrakteerd op appelflappen van de bakker tegenover.
Nou denk je misschien dat wij dit enorm vervelend vinden of het eindgebruikers verwijten… maar integendeel. Deze situaties maken het werken als servicebedrijf leuk! En we hebben weer iets belangrijks geleerd: niet invullen voor een ander en niets als vanzelfsprekend aannemen. Dus de volgende keer zal onze uitleg over de Google Authenticator een stuk beter in elkaar zitten.